Terrarium Verhogen

 

Veel terraria zijn te laag om een juiste verlichting in te kunnen monteren.
Een lamp neemt al gauw 10/12 cm in en de afstand van dieren tot lamp moet meestal 30 cm zijn.
Daardoor houden dieren te weinig leefruimte over in een terrarium van 50 cm hoog.

Hier een methode om dit, voor weinig geld en in korte tijd, op te lossen.


     

 

Benodigdheden:

Verbouwbudget vanaf 5 Euro
Scherp dun mes
Duimstok
Plaatmateriaal, ongeveer 20 cm breed, ruim 2 x de lengte en 2 x de breedte van het terrarium
8 Schroeven 4 x 50 mm, 6 schroefjes 2 x 20 mm
Schroevendraaier
Zaag
Zaagmachine of bovenfrees

 

In de meeste gevallen bestaat de bovenplaat uit twee stroken glas met daartussen een strook geperforeerd aluminium.

De bedoeling is om dit in zijn geheel los te snijden van de bovenrand van de 3 of vier opstaande wanden.

Hoe ga je daarbij te werk?
Natuurlijk haal je eerst je dieren uit het terrarium en geef je ze een tijdelijk onderdak in een plastic box of iets dergelijks. Dit hoeft maar net zo lang te duren als de tijd die je nodig hebt om het dak van het terrarium los te snijden.
Haal eerst de deurtjes uit het terrarium (omhoog tillen en de onderzijde naar je toe trekken) en leg ze veilig weg. Als het tijd is om het terrarium schoon te maken, haal dan alles er uit wat nodig is. De mooie 3D achterwand die je gemaakt hebt mag blijven zitten.

Met het mes snijd je voorzichtig tussen de bovenplaat en de wanden de kitnaad los. Let op, neem er de tijd voor, want als het glas van de bovenplaat breekt, dan moet je een nieuwe van glas of hout maken. Probeer op meerdere plaatsen waar je het makkelijkst een beginnetje kan maken. Hoe dikker de kitnaad, hoe eenvoudiger je deze doorsnijdt.
TIP: Als je eenmaal een begin hebt, stop er dan tafelmes (is iets dikker dan een Stanleymes) tussen waardoor de twee delen wat uit elkaar gedrukt worden. Je snijdt dan veel makkelijker.

Als je rustig aan hebt gedaan is de hele bovenplaat nu los en kan je het glasprofiel er ook af snijden. Heb je een terrarium waar boven de deurtjes nog een strook glas zit, dan kun je het glasprofiel natuurlijk laten zitten.

Verwijder overal de kitresten met je mes en berg de bovenplaat veilig op.

In dit voorbeeld heb ik 18mm dik MDF gebruikt. Voor de meeste woestijnterraria is dit geschikt, maar terraria die regelmatig gesproeid worden hebben materiaal met een betere vochtbestendigheid nodig. Neem hiervoor dan betonplex of multiplex voor buitengebruik.

Nu komt het aan op de juiste maatvoering. In de platen van 20 cm breed heb ik aan beide zijden een inkeping gemaakt van 9 x 9 mm. Ik heb dit gedaan met mijn Dewalt tafelzaag, maar dit gaat ook prima met een tafelcirkelzaag of zelfs een handcirkelzaag met geleider.
Stel de diepte in op 9 mm en maak verschillende zaagsneden naast elkaar totdat je een breedte van 9 mm hebt bereikt. Als je niet snapt hoe je een zaag of frees hiervoor moet instellen, vraag dan iemand om je te helpen. Alles beter dan verwondingen door zaagmachines! Hieronder een zijaanzicht van het bewerkte deel.

 

Nu komt het aan op goed meten. Dit terrarium is 80 cm breed en de maat van het lange deel wordt dan 82 cm. De diepte van het terrarium is 39,5 cm en het tussen de voor- en achterkant te schroeven deel wordt 38,5 cm. Controleer altijd of je maten correct zijn, want eenmaal te kort gezaagd is er geen weg terug. Niet zeker van je meetwerk? Met plakband de vier delen aan elkaar plakken of een sjorbandje er om. Dan passen of het klopt.

Nu moeten de 4 delen aan elkaar worden geschroefd. Teken de schroefgaten af op de lange zijden, de korte komen hier tussen. Toch maar even voorboren, want dat voorkomt dat de schroeven scheef in het korte deel komen. Vraag even hulp om de delen tegen elkaar te houden zodat je makkelijk kunt schroeven. Of pak het sjorbandje er nog een keer bij.

Met kleine schroefjes (profiel voorboren) zet je het glasprofiel vast in de uitgespaarde groef van het voorste deel. De kap kan je nu op het terrarium zetten. Kijk of het overal past. Eventueel kun je de rand afdichten met schuimband of er op lijmen/kitten. Dit voorkomt dat je ruitjes er uit vallen als je een keer ondoordacht de kap optilt. Controleer of je schuifruiten passen. Houd je maar net genoeg ruimte over om te voorkomen dat ze er uit vallen, leg dan tussen het profiel en het hout een paar ringetjes op de plaats van de schroefjes. Daarmee komt het profiel iets lager te hangen.

De bovenplaat kun je nu in de uitsparing bovenop je kap leggen en je bent klaar. Of ehhh, eerst nog even plamuren, gronden, schilderen, plakfolie? Maak het helemaal naar je zin, want als je dit gedeelte klaar hebt, dan kun je het afwerken op je gemak doen. De bovenplaat kun je intussen weer even op je terrarium leggen en met wat tape vastplakken.

Tot slot, je terrarium is nu anders geword wat betreft verlichting en verwarming. Controleer daarom goed de temperatuur op de baskingplaats. Niet alleen met een thermometer maar ook door de rug van je hand 5 minuten door de baskinglamp te laten verwarmen.

Veel plezier bij de verbouwing!

 

TIPS

Barst je zozeer van het zelfvertrouwen dat je zeker weet dat je niet met een vuilnisbak vol scherven eindigt, dan maak je eerst de kap helemaal klaar en snijd je achteraf de bovenplaat er af.

Heb je geen gereedschap om te zagen of te frezen, gebruik dan aan de 2 korte en 1 lange onderzijde een U-profiel. Leg dit over het glas en lijm/kit de in elkaar geschroefde kap er op. Op de kap leg je op alle vier de zijden een hoekprofiel. Daar past dan je afdekplaat weer in.

Is dat ook geen mogelijkheid voor je, gebruik dan 8 mm dik  plaatmateriaal en lijm een strook van 18 cm breed in het midden op een strook van 20 cm breed. Plaatmateriaal kun je in de bouwmarkt op maat laten zagen.

Ik hoop dat het begrijpelijk is dat ik niet via de telefoon, Email of sociale media nog meer uitleg kan geven. Daarvoor ontbreekt me de tijd!