Luchtvochtigheid

Het huismerk van RepTielenLampen
The White Light

Relatieve vochtigheid

Aan de hand van een voorbeeld leg ik hier uit wat relatieve vochtigheid is.

De Rv meet je met een hygrometer. Te koop in reptielenwinkels, maar ook in huishoudzaken en dergelijke.

De lucht om ons heen bevat vocht. De hoeveelheid wordt bepaald door het weer. De ene keer zitten er meer grammen water in de lucht (najaar) dan de andere keer. Warme lucht kan meer water opnemen dan koude lucht.

Laten we eens stellen dat in lucht van 40 graden Celcius op een gegeven moment 6 gram water zit. Maar bij die temperatuur zou er méér water in kunnen zitten. Het maximale is 10 gram. Daarom noemen we dit een Relatieve vochtigheid (RV) van 60%. 6 gram is namelijk 60% van 10 gram.

Als de temperatuur omlaag gaat, dan kan er minder water in de koudere lucht. Bij 30 graden kan er minder water in de lucht. Als er eerst 6 gram was, dan zit de lucht bij die 30 gaden helemaal vol, op dat moment zou er een Relatieve Vochtigheid van 103% zijn.

Meer dan 100% kan niet, dus dat beetje water wat er teveel is, kan maar een ding doen en dat is condenseren tegen het koudste oppervlak, en dat zijn meestal de ruiten.

Gaat de temperatuur omhoog, dan kan de lucht meer water bevatten en zal je Relatieve Vochtigheid dus dalen. In dit geval is de RV bij 45 graden 46%

Je ziet dus dat zelfs als je niet sproeit in je terrarium, je steeds weer een andere RV hebt als de temperatuur in je terrarium wisselt.

Wanneer je denkt dat de vochtigheid in je terrarium te hoog of te laag is, dan dien je eerst te kijken of de temperatuur nog gelijk is.

Vaak wordt er gesteld dat een bepaald reptiel een RV nodig heeft van bijvoorbeeld 80%. Maar daarbij moet je dan wel de temperatuur er bij weten! Iedereen kan een RV in het terrarium hebben van 80%, als je de temperatuur maar laag genoeg maakt. Maar dat is dus niet de bedoeling.

Zorg eerst voor een goede temperatuur voor je dier en kijk dan pas of je RV klopt.

Is die te hoog, dan moet je meer ventileren, is de RV te laag, dan moet je sproeien.

Wat je ook vaak hoort is dat je 's avonds moet sproeien omdat dan de RV omhoog moet. In de natuur zou dit ook zo zijn.

Wat er in de natuur gebeurt, is dat de temperatuur 's avonds omlaag gaat, er kan minder vocht in de afkoelende lucht en dat vocht slaat dan neer als dauw op de grond en de begroeiing.

Ditzelfde zou je dus moeten zien na te bootsen in je terrarium.

Op de dag een juiste temperatuur en RV voor je dieren.

Tegen de avond verminder je de warmte (lamp uit) en je zult zien dat wanneer je op de nachttemperatuur voor je dieren uitkomt, dat dan de RV ook stijgt tot het percentage dat voorkomt in de natuurlijke omgeving van je dier.

Als je dit enkele dagen blijft volgen, dan zul je zien dat je op het heetst van de dag zult moeten sproeien om de RV te kunnen halen en niet 's avonds.

 

Untitled Page

Omrekenen van Relatieve Vochtigheid.

Temperatuur 1
C
Relatieve Vochtigheid 1
%
Temperatuur 2
C

Relatieve Vochtigheid 2
%
Dauwpunt
C
Luchtdruk
mm Hg

Heb je een RV van 60 % bij 30 graden, dan zal je zien dat als de temperatuur zakt je RV gaat stijgen.
Daardoor zal, als de lampen uit gaan, de ruit van je terrarium beslaan (Dauwpunt) als de RV boven de 100 % komt.
De volgende ochtend drogen de ruiten weer op doordat een hogere luchttemperatuur meer vocht kan vasthouden.
De totale hoeveelheid vocht in grammen per liter lucht verandert niet!

 

 
Met de onderstaande rekenmodule kun je zelf wat experimenteren en zien wat er in je terrarium gaat gebeuren. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij het vocht op de lucht ergens op gaat neerslaan. Als het glas van je terrarium die temperatuur bereikt dan zul je zien dat het gaat beslaan.