agrobs

Schildpadden voer

De landschildpad is het dier bij uitstek dat te lijden heeft onder een welvaartsziekte: vertroeteling door foute voeding.

 

Schildpadden komen in de natuur vooral voor in gebieden waar het weinige voedsel ook nog eens erg schraal is, maar daar kunnen ze toch goed mee rondkomen.

Schildpadden en andere groeneters die door mensen verzorgd worden krijgen meestal te veel en te hoogwaardig voer, waardoor hun conditie te lijden heeft. Ze krijgen te veel eiwitten binnen, te licht verteerbare voeding, te veel schadelijke stoffen, te weinig ruwe vezels en te weinig mineralen.

Pre Alpin Testudo is een bijzonder eiwitarm ruwvoer. De aanwezige proteïnen zijn van hoge kwaliteit en dekken de behoefte van schildpadden en leguanen optimaal.

Door de verminderde toevoer van eiwitten worden vooral de lever en de nieren ontlast en wordt de ontslakking van het lichaam bevorderd.

Dit is vooral voor landschildpadden van belang voor de winterperiode.

 

Pre Alpin Testudo hooibrokjes bevatten de onschatbare vele soorten planten van het Alpenland in Beieren. Meer dan 60 verschillende soorten grassen en kruiden worden verbouwd door bioboeren en geven dit ruwvoer hun kwaliteit. Het Instituut voor Dierkunde in Munchen acht het voor alle landschildpadden een passend voedsel.

 

Pre Alpin Testudo is een natuurproduct zonder toevoeging van additieven voor het persen van de brokjes en zonder toevoeging van stro of zemelen om het eiwitgehalte te beperken. Bewerkingen zoals in de hooibereiding plaatsvinden zijn hier uitgesloten. Zo blijven de in de groene planten aanwezige voedingsstoffen, mineralen, sporenelementen en vitamines ruimschoots bewaard. Het grote voordeel is de goede verteerbaarheid van de brokjes.

 

Pre Alpin Testudo voor een betere voeding. Meer ballaststoffen en optimale vertering, minder eiwitten en een betere stofwisseling.

Al naar gelang van de grootte van het dier een hoeveelheid Pre Alpin Testudo met wat water vochtig maken en zo als voer aanbieden. De volgende dag het overgebleven voer altijd verwijderen om kans op schimmelgroei te voorkomen. 

 

 

 

Hoe zijn landschildpadden te voederen?

 

Europese en midden Aziatische landschildpadden zijn erg geliefd als huisdier. In het wild zijn ze zeer goed aangepast aan hun oorspronkelijke omgeving. Daarom is de manier waarop ze zich voeden, met wat hun biotoop hen biedt, erg belangrijk. In de gebieden waar deze schildpadden leven heerst een mild klimaat en vanaf de maand mei zelfs een droog subtropisch- of landklimaat.

De dieren hebben alleen in het voorjaarvoldoende fris groenvoer wat te vergelijken is met wat er groeit op de schrale weiden in midden Europa.

Vanaf mei verdroogt het voer snel en bevat duidelijk minder eiwit en makkelijk te verteren energierijke bestanddelen. Het is dan gedeeltelijk met hooi vergelijkbaar. In de steppegebieden van midden Azië heersen vergelijkbare maar nog extremere omstandigheden. Om in zulke gebieden voort te kunnen bestaan en het aanwezige voedsel te kunnen benutten hebben deze schildpadden een speciale bouw en werking van hun organen ontwikkeld.

 

Zo hebben ze een relatief kleine maag die maar weinig uit kan rekken.

Ze kunnen daarom per keer niet veel eten en moeten daarom meerdere keren per dag voedsel tot zich nemen. Hun blinde darm en hun dikke darm zijn tot grote verteringsorganen uitgegroeid en vullen een groot deel van hun buikholte. In deze organen worden met een zeer efficiënte en uitgebreide darmflora (diverse bacteriën en ééncelligen) door een gecontroleerde vertering de ruwe vezels afgebroken en voor de schildpad bruikbaar gemaakt. Daarvoor verblijft het voedsel wel tot 2 weken in het spijsverteringskanaal en bouwt daar een driedimensionaal traliewerk uit ruwe vezels waardoor de darmflora een grotere oppervlak heeft om voor de vertering te zorgen.

Als de ruwe vezels echter ontbreken, of wordt vervangen door licht verteerbaar materiaal zoals zetmeel of suikers, dan verblijft het voedsel veel te kort in het spijsverteringstelsel. De darmflora wordt verdrongen of sterft zelfs af. De schildpad verliest vocht en ontwikkelt diarree die niet meer te stoppen is. Ook ziekten ten gevolge van parasieten komen dan veel voor.

 

Omdat water in het territorium van schildpadden erg beperkt is, scheiden ze de afvalstoffen van hun eiwit stofwisseling als wateroplosbaar urinezuren (Uraten) uit, zodat er geen vocht wordt verloren. Deze aanpassing aan de natuur is erg efficiënt als er maar niet te veel eiwitten in het voer zitten. Een te hoog proteïnegehalte in het voer resulteert in een hoog gehalte aan urinezuur en kan dan niet meer worden uitgescheiden. Uitval van de nieren en het zeer pijnlijke en dodelijk verlopende jicht zijn dan het gevolg.

Daarom moet een geschikt voedsel voor Europese en midden Aziatische landschildpadden zo weinig mogelijk lichtverteerbaar zijn (geen suikers en koolhydraten) en een zo hoog mogelijk percentage aan gestructureerde ruwe vezels bevatten en ook arm zijn aan proteïnen (5-8%). Door gebruik te maken van een groot aantal planten kan de behoefte van de dieren aan het in vet oplosbare vitamine A en E grotendeel gedekt worden. Daardoor wordt ook in ruime mate voorzien in mineralen en sporenelementen.

 

Een uitgewogen en voor de dieren essentiële verhouding Calcium (Ca) en Fosfor (P) wordt door het gebruik van uitgelezen planten bereikt en kan indien nodig nog worden aangevuld.

 

Natuurlijk moet er op gelet worden, dat voor een juiste vertering van vezelrijke voeding, het bereiken van een optimale lichaamstemperatuur (35-37 graden Celsius) noodzakelijk is. Dit wordt bereikt door zonnebaden, of in een terrarium door het installeren van een UV-lamp die de zonneplaats daar verwarmt tot een bodemtemperatuur van 35 tot 40 graden Celsius. Let er wel op dat de dieren ook een plaats moeten hebben die koeler is. Licht en stralingswarmte verhogen de activiteit en eetlust van de dieren.

Zelf schildpaddenvoer verbouwen?

 

Zaadmengsels voor Landschildpadden

en andere groeneters

In ons programma hebben wij sinds kort ook verschillende zaadmengsels. Hiermee kunt u zelf gezonde en onbespoten voedsel kweken voor uw schildpadden.

In onze winkel vindt u alles over prijzen en hoeveelheden.

 

- Gras- en klavermix voor landschildpadden:

Deze mix bestaat uit: Engels raaigras,Fijnbladig schapengras, Hopperupsklaver, Frans raaigras, Witbol, Rood zwenkgras, Inkarnaatklaver, Kamgras, Rietzwenkgras, Zweedse bastaardklaver, Smalle weegbree, Witte klaver, Italiaans raaigras, Kropaar, Timotheegras en Veldbeemdgras.

 

 

Het zaaien en verzorgen van de gras- en klavermix voor landschildpadden:

 

Bodemvoorbereiding:

Verwijder eerst alle ongewenste plantengroei. Het beste is het om na het bewerken van de grond deze eerst enige tijd te laten rusten. Ongewenst onkruid kan in deze rustperiode kiemen en door u alsnog verwijderd worden.

Voor het zaaien maakt u de grond vlak. Dit is later, als de grond eenmaal is begroeid, vrijwel niet meer mogelijk.

 

Het zaaien:

De grond met de hark licht open harken, waarna er gezaaid kan worden. Reken op ongeveer 3 gram zaad per vierkante meter. Meng het zaadmengsel voor het zaaien een keer goed door. Om het zaaien makkelijker te maken kunt u het zaad mengen met zand of fijne aarde.

De zaden mogen niet worden ingeharkt of aangewalst. Trap liever de aarde met de voeten goed aan (niet stampen).

Hou nu de grond minstens 6 weken goed vochtig om het kiemen te vergemakkelijken.

 

Verzorging van de schildpaddenwei:

Bemest de schildpaddenwei nooit!

Als er gemaaid moet worden, doe dit dan 2x per jaar. Het beste gebeurt dit eind juni/begin juli en in oktober. Alleen in het eerste jaar kan het zinvol zijn om in het late voorjaar 2x te maaien. De maaihoogte mag 6-8 cm zijn. Laat het afgemaaide materiaal drogen en bewaar het als (bij)voer voor de winter.