Waar moeten de lampen?

Het huismerk van RepTielenLampen
The White Light

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reptielen kunnen zich zelf niet op temperatuur houden. Daar hebben ze warmte van buitenaf voor nodig. In de natuur de zon, in een terrarium een lamp. Je moet het eigenlijk net zien als je mobieltje. Dat moet op de lader en als het opgeladen is dan functioneert het. Na verloop van tijd raakt je mobieltje weer leeg en moet het terug op de lader. Als je dier eenmaal is opgewarmd in de ochtend dan gaat het op onderzoek. Is er wat te eten, is er wat te rommelen, wat gebeurt er om me heen? Een tijdje lekker liggen en dan weer terug naar de baskingplaats om weer "bij te laden". 

Op de baskingplaats met het dier zich volkomen veilig voelen. Alleen dan zal het volledig kunnen opwarmen. Zorg daarom dat het dier rugdekking heeft. Maak aan twee zijden van de baskingplaats een verhoging waardoor het dier zich geborgen voelt. Een baskingplaats in de hoek van het terrarium kan natuurlijk ook. De meeste reptielen liggen graag wat hoger. Dit geeft ze de mogelijkheid om alles in de gaten te houden.

Jammer genoeg is dit bij veel terraria niet mogelijk, eenvoudigweg omdat ze te laag zijn. Een lamp met fitting is al gauw 10 tot 12 cm hoog en de afstand tussen de lamp en de rug van het dier is meestal 30 cm. Dat wil zeggen dat je aan een aantal basisvoorwaarden niet kan voldoen bij terraria lager dan 60 cm. Houd hier rekening mee bij de bouw of aanschaf van een terrarium. Een elegante oplossing kan zijn om de bovenzijde van het terrarium (gedeeltelijk) te verwijderen en er een kap op te zetten. Zo'n (houten) kap geeft dan de mogelijkheid om daar de lampen in op te hangen. Dit zal de schoonheid van het terrarium ook zeker ten goede komen en het zicht op de dieren wordt ook veel mooier doordat je niet meer tegen een lamp in hoeft te kijken.

Behalve een baskingplaats zal er in veel gevallen extra licht en warmte nodig zijn.
Voor extra licht wordt veelal gebruik gemaakt van TL-buizen, maar de moderne compactlampen zijn in aanschaf en gebruik veel goedkoper en vaak is de lichtkwaliteit nog beter. Een kleine 11 Watt daglichtlamp met een reflector er boven geeft al een zee van licht.

Als bijverwarming zijn voor de kleine Wattages vooral de halogeenspotjes met schroeffitting geschikt. De grotere terraria kun je het beste bijverwarmen met infrarood lampen. Iedere gloeilamp geeft infrarood af. Of ze nu helder, rood of groen van kleur zijn. Infrarood is de naam van een deel van het lichtspectrum. Het is dus niet zo dat een rode infraroodlamp beter is dan een heldere.
De rode lampen worden in de dierhouderij gebruikt om 's nachts als kuikens, biggen, lammetjes en puppy's warm gehouden moeten worden het dag- nachtritme niet te veel te verstoren.
Let er altijd op dat je dieren niet onder de bijverwarming gaan basken. Natuurlijk mogen ze er wel eens liggen, maar als ze daar vaker en langer liggen dan onder hun baskinglamp is er iets niet goed.
Het kan zijn dat de baskingplaats te warm of te koud wordt bevonden of de plek "voelt niet goed".

Dat wordt dan experimenteren.
Eerst de temperaturen meten. Dat kan met een alcoholthermometer of een contactloze infraroodthermometer. Maar pas op! Deze thermometers meten de temperatuur van het materiaal waar de lamp op schijnt. Is dat op een donkere steen, dan zal de thermometer 10 graden meer aangeven dan wanneer dezelfde lamp op een stuk hout schijnt.
Dat komt omdat de infrarode straling in ieder soort materiaal de moleculen op een ander tempo laat dansen en daardoor een andere hoeveelheid warmte ontwikkeld. Maar ook in een dier kan de temperatuur zich heel anders ontwikkelen of zelfs gaan ophopen als die niet snel genoeg door het lichaam getransporteerd kan worden. Vooral varanen kunnen hierdoor ernstige inwendige brandwonden oplopen.
Om zeker te zijn van een goede meting kun je dit het beste met je eigen hand controleren. Leg je hand met de palm op de warmteplaats waar de lamp al een uurtje heeft gebrand. Als dat al zeer doet, dan doe je je dier er geen plezier mee. Houd nu je hand daar vijf minuten. (da's lang hoor als je staat te wachten). In die vijf minuten zal de infrarode straling zich in je hand gaan omzetten in warmte. Wees er van overtuigd dat als het voor jou niet prettig voelt, dat het voor een dier ook niet goed is. Te heet? Lager wattage lamp of meer afstand tussen dier en lamp. Voelt het niet lekker warm (badwater) dan kan je de baskingplaats wat verhogen. En dan weer uittesten!

Ik noemde net al even het warmtetransport door het dier. Vooral bij het basken in de ochtend komt de verdeling van de warmte door het dier dat onder de baskingspot ligt maar heel langzaam op gang. De bloedsomloop is trager en vet  laat warmte niet zo snel wegstromen naar koudere gebieden. Als het dier op een klein punt wordt verwarmd zal zich daar een opeenhoping van warmte vormen. Het onderhuidse vet wordt dan zo heet dat het bijna gaat koken en er van binnenuit een verbranding optreedt die door de huid naar buiten barst. Dit zijn erg lelijke brandwonden die moeilijk genezen. Vooral als je niet bekend bent met het ontstaan er van. Meestal wordt er gedacht dat het dier zich aan de lamp het gebrand, maar in dit geval heeft de lamp in het dier gebrand. De oplossing is net zo simpel als het probleem ernstig is: zorg er voor dat het dier over het hele lichaam gelijkmatig verwarmd wordt. Maak de baskingplaats zo dat het dier maar op een manier kan gaan liggen. Bijvoorbeeld op een stam of langs een muurtje. Daarboven hang je net zo veel lampen totdat je het dier gelijkmatig belicht. Natuurlijk pas je daarbij wel het wattage van de afzonderlijke aan!