Wat kost dat?

Het huismerk van RepTielenLampen
The White Light

Wat ost dat per jaar?

Wat zijn de energiekosten voor een terrarium?

Elke lamp gebruikt stroom en de hoeveelheid wordt aangegeven door het aantal Watts dat op de lamp staat.
Een 70 Watt lamp gebruikt per uur 70 Watt.
Je energieleverancier berekent je ongeveer Euro 0,23 per 1 Kilowatt. Dat is 1000 Watt. In 14 uur heb je daardoor Euro 0,23 uitgegeven.


Hoe bereken je wat je in een jaar kwijt bent aan energie voor je terrarium?

Tel de wattages op van alle lampen, pompen, warmtematjes, vernevelaars en wat je misschien nog meer hebt.

Stel dit is 175 Watt. Hoe lang staat je terrarium per dag ingeschakeld? 13 uur? De som is d an als volgt: 13 uur x 175 watt : 1000 (want je prijs is per 1000 Watt) x 365 dagen x Euro 0,23 = Euro 191,-

Staan je warmtematje, je ventilator of je pomp de hele dag aan, dan tel je dit er bij.
11 uur x 45 Watt : 1000 x 365 dagen x Euro 0,23 = Euro 41,-
Totaal kost je terrarium dan Euro 232,- per jaar, oftewel Euro 20,- per maand.


Bezuinigen?

Vergeleken met een tiental jaren terug is er op het gebied van Licht veel veranderd. Alle soorten lampen geven tegenwoordig per Watt (veel) meer licht dan vroeger. Dat is natuurlijk voor je portemonnee mooi meegenomen, maar ook je dieren profiteren van de grotere lichtopbrengst. Zij voelen zich stukken beter in het veel natuurlijkere licht dan dat van de ouderwetse gloeilampen. Op licht kunt je dus besparen door een type lamp te kiezen dat meer licht geeft dan een andere.

Warmte is echter energie. En uit energie kan je dus niet meer energie halen dan er in zit. Dat wil dus zeggen dat als je een lamp neemt met een lager wattage, je dus ook minder warmte krijgt. Daarom kan je op warmte niet besparen. Wat je wel kunt doen is een terrarium zoveel mogelijk isoleren. Piepschuim onder de bodem, achter de achterwand en de zijwanden. Of plaats je terrarium boven een CV-plaat. Energie uit je CV is goedkoper dan uit elektra.
Voor verwarming in de nacht kan je ook een richtbare
infraroodstraler gebruiken om de slaapplaats van je dieren bij te verwarmen.

Kortom, een terrarium van tegenwoordig kost net zoveel energie als vroeger, maar het is veel mooier en gezonder verlicht.