Wat ziet een reptiel?

Het huismerk van RepTielenLampen
The White Light

Wat ziet een reptiel?

Tja, het antwoord daarop is nou niet zomaar zichtbaar te maken, want veel reptielen zien veel meer dan wij kunnen zien. En dan bedoel ik niet dat ze scherper zien, maar ze zien meer kleuren dan wij. Hun kleurdoos is zeg maar beter gevuld dan die van ons.
Mensen zien kleuren door het mengen van de drie primaire kleuren: blauw, groen en rood. Voor ieder van deze kleuren hebben ze één receptor (ontvanger). Onze hersenen laten ons denken dat we door een menging van die 3 kleuren alle mogelijke kleuren kunnen zien. Dit bepaalt dus dat wij denken dat de wereld gekleurd is zoals wij het zien.
Reptielen en vissen denken daar heel anders over. Zij hebben namelijk vier receptoren waardoor zij niet alleen ons lichtspectrum zien, maar daarnaast zien zij UV-licht en vaak ook nog infrarood licht. Zij zien dus een breder lichtspectrum dan mensen, méér kleuren dus.
Ja, maar wat hebben wij daar mee te maken?
Nou heel veel.
Als wij een reptiel in een hokje opsluiten en daar een gewoon lampje in hangen, dan is dat dier half blind.
Dat komt omdat een gewone gloeilamp alleen maar een gedeelte van ons lichtspectrum weergeeft. Het sfeertje dat wij met die lamp maken is wel mooi voor ons, maar het onthoudt het reptiel er van dat het over zijn volledige gezichtsvermogen kan beschikken. Zijn eten, zijn soortgenoten en zijn omgeving zien er onder het lamplicht heel anders voor hem uit. Hij snapt er dus echt
helemaal niets meer van en schiet direct in de stress.
Om het verschil tussen zijn en ons gezichtsvermogen te laten zien, zouden wij dus eigenlijk eens door zijn vier kleuren bril moeten kijken. Maar wij kunnen niet meer kleuren zien dan de drie die we nu zien. Ook niet met een speciaal brilletje, want onze ogen en hersenen zijn daar te primitief voor.
De enige oplossing is dus om de rollen dan maar om te draaien. Wij spelen voor reptiel met ons drie kleuren programma en daar halen we er een van weg. We
gaan dan maar eens in twee kleuren kijken.
Eerst het plaatje in de drie kleuren menging van blauw, groen en rood zoals wij het nu zien. Een hele mooie skink met een blauwe tong.

Als we nu steeds een van de kleuren uitschakelen, dan worden het voor ons hele vreemde plaatjes.

Hier de skink zonder dat wij blauw zouden kunnen zien.

 

Hier de skink zonder dat wij groen zouden kunnen zien.

Hier de skink zonder dat wij rood zouden kunnen zien.

 

Kun je je indenken dat deze blauwtongskink echt niet weet waar hij terecht is gekomen? En dat hij dat leuke meisje met dat lekkere blauwe tongetje straal voorbij loopt als hij geen rood kan zien?

Wat kunnen wij nu hier uit leren?

Als je een reptiel en een vis niet het volledige zonlicht geeft wat hij in de natuur gewend is, dan is hij zwaar gehandicapt en sluit hij zijn oogjes voor die vreemde wereld. Hij voelt zich niet lekker in zijn schubjes en herkent sommige soorten voedsel misschien alleen aan de geur of aan de structuur. Maar op een afstandje herkent hij het zeker niet als een lekkernij.

Daarom is het zo belangrijk om het dier het volledige lichtspectrum van de zon te bieden. Alleen dan herkennen ze hun wereld zoals hij is. Wil je je reptielen ook hun volledige gezichtsvermogen geven, kijk dan op de pagina over de Lumine daglichtlampen.